Otvoren nagradni konkurs sa fondom od 2 miliona USD za održivu gradnju

Lafarge konkurs za inovacije

5. Međunarodna LafargeHolcim Nagrada traži pametna rešenja za gradove i izgrađena okruženja.

LafargeHolcim Nagrada je najznačajnije globalno takmičenje u oblasti održivog dizajna. Nagrade su otvorene za vodeće projekte profesionalaca kao i za smele ideje nove generacije koja spaja rešenja održive gradnje sa izvanrednim arhitektonskim rešenjima. U organizaciji LafargeHolcim Fondacije za održivu gradnju, takmičenje identifikuje ideje sa najvećim potencijalom da ponude rešenja za današnje izazove rastuće urbanizacije i poboljšanja kvaliteta života. Projekti i koncepti iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog dizajna, planiranja, tehnologije i građevinarstva imaju pravo prijave putem interneta na konkurs sa nagradnim fondom od 2 miliona USD do 21. marta 2017. godine.

Glavna kategorija konkursa je otvorena za arhitekte, planere, inženjere, studente srodnih oblasti, vlasnike projekata, graditelje i građevinske kompanije koji pokazuju svoje održive odgovore na tehnološke, ekološke, društveno ekonomske i kulturološke probleme u savremenoj gradnji. Prijavljeni projekti moraju biti u poodmakloj fazi projektovanja, moraju imati veliku verovatnoću realizacije  a  izgradnja ne mora biti započeta pre 4. jula 2016.godine.

Učesnici do 30 godina starosti mogu da podnesu vizionarske koncepte i smele ideje bez obzira na verovatnoću realizacije projekta: kategorija „Nova generacija“ posebno traži “blue-sky“ rešenja studenata i mladih profesionalaca. 

Takmičenje je podeljeno u pet geografskih regiona – svaki region će imati svoj žiri sačinjen od renomiranih stručnjaka. Projekti će se ocenjivati u odnosu na region u kom su planirani da se grade a vrednovaće se se u odnosu na  pet “ciljnih izazova“ održive gradnje koji posmatraju projekat iz holističke perspektive i uzimaju u obzir celokupan životni ciklus projekta. Kriterijumi pokrivaju inovacije i prenosivosti; etičke standarde i društvenu inkluziju, ekološki učinak,ekonomsku održivost i kompatibilnost kao i kontekstualni i estetski efekat. Na čelu žirija su Harry Gugger (za region Evrope), Ray Cole (Severna Amerika), Angelo Bucci (Južna Amerika), NagwaSherif (Srednje istočma Afrika) i Donald Bates (Azija Pacifik). 
Pobednici će biti proglašeni na pet ceremonija u drugoj polovini 2017 godine. Pobednici se automatski kvalifikuju za svetsko takmičenje 2018 godine.

Učešće na konkursu je slobodno a projekat mora biti podnet na engleskom jeziku popunjavanjem formulara na web stranici koji će pružiti informacije o autorstvu, sažetak projekta, tehničke detalje kao i slike ili ilustracije projekta. Detaljno uputstvo “Step-by-step” pruža potpune informacije i daje instrukcije o načinu pripreme materijala, te objašnjava kriterijume za ocenjivanje, a možete ga pronaći nawww.lafargeholcim-awards.org.

Podrška svetski priznatih tehničkih univerziteta 
LafargeHolcim Awards se organizuje u parterstvu sa nekim od vodećih tehničkih univerziteta. Švajcarski Federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih i EPFL Lozana) vode Akademski komitet LafargeHolcim Fondacije. Drugi povezani univerziteti su: Američki univerzitet u Bejrutu, Liban, Američki univerzitet u Kairu, Egipat, EcoleSupérieured’Architecture de Casablanca (EAC), Maroko, Indijski institut tehnologije (IIT Bombaj) u Mumbaiju, Indija; Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Kembridžu, SAD, Tongji Univerzitet (TJU) u Šangaju, Kina, Tsinghua Univerzitet (THU) u Pekingu, Kina, Universidad Iberoamericana (IBERO) u Meksiko Sitiju, Meksiko, Universidade de São Paulo (USP), Brazil; British Columbia univerzitet, Vankuver, Kanada; Melburn univerzitet, Australija; i Witwatersrand univerzitet (Wits) u Johanesburgu, Južna Afrika.  

LafargeHolcim Fondacija za održivu gradnju
Od 2003. godine Fondacija unapređuje komunikaciju o održivoj gradnji putem svojih međunarodnih konkursa, akademskih foruma i publikacija. Fondaciju podržava LafargeHolcim – svetski lider u industriji građevinskih materijala ali je ona nezavisna od komercijalnih interesa.

Korisni linkovi

Kontakt
LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Phone +41 58 858 82 92 – news@lafargeholcim-foundation.org
www.lafargeholcim-foundation.org

Kontakt u Srbiji 
Lafarge BFC d.o.o.
Trg Beočinske fabrike cementa 1, 21300 Beočin, Srbija 
Telefon: +38121874140; +38163522231 – snezana.petrovic@lafargeholcim.com 
www.lafarge.rs

Izvor: Lafarge.rs