Nerđajući čelik je ekološki materijal

Nerđajući čelik je jedan od najekološkijih metala koji se često koristi u građevinarstvu. Koristi se za generisanje energije, uštedu energije, pružanja čistog vazduha, uštedu vode, izbegavanje opasnih hemikalija, i ograničavanje zagađenja životne sredine i deponija metalom.

Ukoliko se odabere dobar nerđajući čelik i njegova završna obrada, uz pravilno održavanje on će ostati atraktivan tokom životnog veka objekta, čak iako to potraje stotinama godina. Čak i posle puno godina zapostavljanja, nerđajući čelik često može biti vraćen u pređašnje stanje ili ponovo korišćen u drugim primenama.

Mnoge karakteristike koje određuju da li je metal „zelen“ je direktno ili indirektno povezan sa otpornošću na koroziju. Visoka otpadna vrednost nerđajućeg čelika i niske stope korozije omogućavaju visoke nivoe reciklabilnosti nakon dugog životnog veka. Premazi koji negativno utiču na sposobnost reciklaže metala su nepotrebni.

Dugački životni vek nerđajućeg čelika povećava život drugih materijala sprečavajući prerana oštećenja sistema projektovanih sa kamenom, opekom ili drvetom. Znanje i upotreba nerđajućeg čelika u mnogim aplikacijama, kao i napreci u naukama o materijalima mogu pomoći u stvaranju zelenijeg sveta.

Pročitajte ceo tekst na portalu Gradjevinarstvo.rs